Als je mindfulness beoefent, ben je bezig met het trainen van je aandacht in het huidige moment, zonder oordeel. Door dit te doen leer je om jezelf minder mee te laten slepen door automatische patronen, gedachten en gevoelens. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld meer rust, controle en balans ervaren. Doordat mindfulness heel veel omvat, is het best moeilijk om eenvoudig en kort uit te leggen. Lees hier meer over wat mindfulness precies is.
Mindfulness is niet zweverig of spiritueel. Het is juist heel concreet. Het gaat er dan ook alleen maar om dat je leert opmerken wat je kúnt opmerken. Dat waar je je normaal niet zo bewust van bent, of wat automatisch gaat. Mindfulness gaat niet over het bereiken van een bepaalde staat of speciale toestand.
Verder is mindfulness geen trucje wat je aanleert en wat je vervolgens kunt toepassen om al je problemen op te lossen. Het is een beoefening die je moet onderhouden.
Mindfulnessbeoefening staat ook niet gelijk aan ontspannen. Ontspannen zou betekenen dat je een bepaald doel nastreeft, dat je ergens wilt uitkomen. Bij mindfulness zijn we niet bezig met streven en laten we alle doelen juist los. In plaats van ontspannenheid is mindfulness juist een inspannende activiteit van wakker en alert zijn.
Mindfulnessbeoefening is al duizenden jaren oud. Vroeger werd dit vooral in een religieuze context gedaan. Totdat ze erachter kwamen dat het eigenlijk voor iedereen helpend is. Daardoor is mindfulness de vorige eeuw helemaal ontdaan van zijn religeuze context en is er een wetenschappelijke methode van gemaakt. Hierdoor is er in de laatste jaren ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Inmiddels is de effectiviteit van mindfulness wetenschappelijk aangetoond.
Daarnaast is onze Westerse samenleving steeds drukker geworden, met veel prikkels en afleidingen om ons heen. We hebben steeds minder aandacht voor onszelf. Dit heeft gezorgd voor een toename van allerlei psychische klachten. We lopen tegen de grenzen van ons kunnen aan. Hierdoor komt er een groeiende behoefte om de balans te herstellen: we willen weer meer aandacht voor ons eigen functioneren en welbevinden.
Nee. Om een mindfulnesstraining of stiltedag te volgen hoef je geen enkele ervaring of voorkennis te hebben. Je leert in de training alle tools.
Nee, de mening is doorgaans van niet. Meditaties kun je zelf doen, maar mindfulness beoefenen omvat meer dan dat. In een training doen we nabesprekingen na afloop van een oefening. Hierin kun je aangeven wat je hebt ervaren. De trainer is opgeleid met specifieke kennis en beschikt over technieken om je proces van zelfinzicht te begeleiden en te bevorderen. Deze gesprekken brengen je leerproces op gang. Ook kun je veel leren van de inbreng van anderen in een groep. Juist deze processen mis je bij zelfstudie. Daarnaast is het specifieke programma van de mindfulness evidence based, ofwel effectief aangetoond met wetenschappelijk onderzoek.
Nee, zeker niet. Mindfulness helpt voor tal van mentale en lichamelijke klachten. Daarnaast kan mindfulness ook goed preventief worden ingezet. Je hoeft niet te wachten totdat je klachten hebt om bewuster te leven en goed voor jezelf te zorgen. Verschillende deelnemers volgen de training omdat ze gewoon nieuwsgierig zijn of zichzelf verder willen ontwikkelen. De ervaring is dat zij er voor zichzelf veel uithalen. Lees hier meer.
Mindfulness is heel breed toepasbaar. Dit betekent dat het ook dat heel veel mensen er iets aan hebben. De meeste oefeningen kun je staand, zittend of liggend doen. Fysieke beperkingen vormen geen probleem. Het is wel handig om dat vooraf even aan te geven, zodat er rekening mee kan worden gehouden. Als je onder behandeling bent bij een medisch specialist, wordt aangeraden om eerst te overleggen of mindfulness op dit moment in je behandeltraject past. Voor mensen met vooraanstaande klachten van actief trauma en/of bekendheid met psychotische klachten is mindfulness minder geschikt. Heb je twijfels of mindfulness iets voor jou is? Aarzel niet om contact met me op te nemen!
Centrum voor Mindfulness Den Bosch werkt met marktconforme tarieven. Als je zelf een mindfulnesstraining betaalt, kost het 350 euro. Een stiltedag kost dan 50 euro. Betaalt je werkgever? Dan geldt een bedrijfstarief van 475 euro (excl. BTW) voor de mindfulnesstraining. Een stiltedag kost dan 70 euro (excl. BTW). Lees hier meer over bij tarieven & vergoeding.
Om via de zorgverzekering in aanmerking te komen voor vergoeding, moet een mindfulnesstraining altijd aan twee voorwaarden voldoen.
Bij Centrum voor Mindfulness Den Bosch wordt altijd voldaan aan beide voorwaarden. Let op dat zorgverzekeringen soms ook nog aanvullende eisen stellen (zoals klachten van burn-out). Het is belangrijk om altijd eerst bij je eigen verzekering na te gaan of je in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding.
Als je zorgverzekering de mindfulnesstraining niet vergoed, betaalt je werkgever misschien wel (een deel van) de training. Zij hebben hier vaak budget voor. Lees hier meer over bij tarieven & vergoeding.
Aanmelden voor een dienst van Centrum voor Mindfulness Den Bosch kan altijd via het inschrijfformulier. Doorloop de stappen en reken meteen af. Je kunt je aanmelden voor de 8-weekse mindfulnesstraining of voor een stiltedag. Lukt het aanmelden niet? Je mag altijd even contact opnemen. Dan doorlopen we de aanmelding samen.
Wil je iemand verrassen met een origineel cadeau? Dan kun je een cadeaubon van Centrum voor Mindfulness Den Bosch geven. Cadeaubonnen zijn twee jaar geldig. Kijk hier om verder te lezen over cadeaubonnen of om te bestellen.
Ja, dat kan zeker. Centrum voor Mindfulness Den Bosch biedt zijn diensten ook voor bedrijven aan. Dit kan op locatie, maar ook incompany. Neem hiervoor even contact met me op. Dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken.
Leven in het nu, zonder oordeel en met volledige aandacht.
© 2022 Centrum voor mindfulness Den Bosch | Webdesign door Li-Z | Foto’s Noesjmoments