Wat is mindfulness?

Waarom mindfulness?

Het dagelijks leven is druk. Nog geen vijf procent van alles wat we op een dag doen, merken we bewust op. We leven voor een groot deel op de automatische piloot. En dan vergeten we onszelf. Dat komt omdat we helemaal in beslag worden genomen door gedachten, to-do lijstjes, afleidingen of piekeren.  De kans is groot dat we worden meegesleept door allerlei onbewuste en ongewenste patronen.

Vergelijk het met een rijdende trein waar je instapt zonder dat je je er van bewust bent. Je gevoel of je gedachten kunnen je zomaar helemaal meenemen. We hebben het vaak niet eens in de gaten. Vooral in de huidige Westerse samenleving zijn we geneigd om continu in de actie-modus te schieten en teveel ‘in ons hoofd’ te leven. Hierdoor kunnen uiteindelijk klachten ontstaan van bijvoorbeeld onrust, stress, angst of somberheid. Die dingen komen niet op omdat we dat zo leuk vinden, maar het gebeurt automatisch. Tijd voor mindfulness!

Wat is mindfulness - centrum voor mindfulness den bosch 2

Aandacht in het hier en nu

Meer controle over jezelf

Alles bekijken zonder oordeel

Wat is mindfulness?

Met mindfulness train je je aandacht in het hier en nu. Door dit te doen, schakel je de automatische piloot uit. Ben je je op dit moment bijvoorbeeld bewust van oordelen die je hebt? Gedachten die in je opkomen? Hoe is je stemming en wat voel je in je lijf? Je leert hiermee jezelf en je eigen patronen van denken, voelen en doen beter kennen. Door mindfulness krijg je meer controle over jezelf. Je zorgt ervoor dat je niet steeds door die rijdende trein wordt meegenomen, zonder dat je het in de gaten hebt. Zo kun je op een situatie reageren vanuit een bewuste keuze in plaats van je te laten leiden door automatische reacties.

Alles wat je bij jezelf tegenkomt bekijken we in de mindfulness zonder oordeel. Tegenwoordig zijn we gewend om overal iets van te vinden, terwijl dit vaak helemaal niet nodig of helpend is. Ook zijn we over het algemeen erg kritisch en streng voor onszelf. Waar veel therapieën en trainingen gericht zijn op verandering, is dat binnen de mindfulness niet zo. Alles wat je bij jezelf opmerkt, mag er juist zijn. Of het nu prettig is of onprettig, het is er toch. Het gaat alleen om de keuze die je maakt wat jij er zelf mee doet. Door je klachten veel meer te bekijken met een houding van vriendelijkheid en acceptatie, zul je merken dat het makkelijker wordt om het los te laten.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar mindfulness leer je vooral door te doen. Geen zorgen, dat doen we stap voor stap. Lees onder het aanbod meer over hoe de mindfulnesstraining er uitziet.

Voor wie is mindfulness?

Mindfulness is voor iedereen. Je hoeft geen voorkennis of bepaalde ervaring met mindfulness te hebben om deel te nemen. Je leert alle tools tijdens de training! De oefeningen doe je staand, zittend of liggend. Fysieke beperkingen vormen geen probleem. Het is wel handig om dat vooraf even aan te geven, zodat er rekening mee kan worden gehouden. Als je onder behandeling bent van een medisch specialist, wordt aangeraden om eerste te overleggen of mindfulness op dit moment in je behandeltraject past. Voor mensen met vooraanstaande klachten van actief trauma en/of bekendheid met psychotische klachten is mindfulness minder geschikt. Heb je twijfels of mindfulness wel iets voor jou is? Aarzel niet om contact met me op te nemen.