Wie is je trainer

Johan Schuurmans

Mijn naam is Johan Schuurmans. Ik ben getrouwd en vader van twee kinderen. Ik werk als mindfulnesstrainer en als orthopedagoog. Sinds 2011 werk ik als orthopedagoog op een Polikliniek Jeugd en doe ik psychodiagnostisch onderzoek bij kinderen en jongeren met complexe en meervoudige problematiek. Daarnaast ben ik eigenaar van Centrum voor Mindfulness Den Bosch.

In 2010 kwam ik voor het eerst in aanraking met mindfulness vanwege spanningsgerelateerde klachten. Ik heb destijds een training gevolgd en sindsdien is mindfulness niet meer uit mijn leven weg te denken. Na enkele jaren van eigen beoefening besloot ik als orthopedagoog de opleiding voor mindfulness bij voor kinderen en jongeren te doen bij het RINO in Utrecht. Daarna heb ik voor mezelf de officiële post-doctorale mindfulnessopleiding gedaan bij het Radboud UMC in Nijmegen. Ook heb ik deelgenomen aan verschillende retraites. Ik ben geregistreerd als mindfulnesstrainer in de hoogste categorie bij de erkende beroepsvereniging (VMBN, cat. 1).

Mindfulness is voor mij niet eens zozeer iedere dag op een matje zitten. Het is vooral de manier van tegen het leven aankijken en van problemen anders benaderen wat me zo heeft aangetrokken. Het is vooral de vrijheid en vriendelijkheid van niet-oordelen. Het kunnen ervaren van het leven in zijn volledigheid, waar zowel de prettige als de onprettige ervaringen bij horen. Dat je met een afstand naar gevoelens en gedachten kunt kijken, zonder je daardoor te laten meeslepen. Want we zijn zoveel meer dan onze gedachten en gevoelens! Dat wil ik doorgeven aan anderen.

Mindfulness is niet vaag of zweverig. Dit wil ik ook uitdragen als zodanig. Als trainer onderscheid ik me dan ook door mijn trainingen concreet en op een nuchtere manier te geven. Ik doe dit met humor, betrokkenheid en vriendelijkheid. Op deze manier ben ik er van overtuigd dat iedereen mindfulness laagdrempelig kan ervaren.